MORE

Izložba fotografija Jadranke Herak i Ivana Kosića u galeriji Pjer na Praputnjaku, siječanj 2014.

MORE

I gledam more gdje se k meni penje
i slušam more dobrojutro veli
i ono sluša mene i ja mu šapćem
o dobrojutro more kažem tiho
pa opet tiše ponovim mu pozdrav
a more sluša pa se smije
pa šuti pa se smije pa se penje
i gledam more i gledam more zlato
i gledam more gdje se k meni penje
i dobrojutro kažem more zlato
i dobrojutro more more kaže
i zagrli me more oko vrata
i more i ja i ja s morem zlatom
sjedimo skupa na žalu vrh brijega
i smijemo se i smijemo se moru

Josip Pupačić

MORE

More – geografska činjenica, more kao kulturološka i povijesna odrednica. More je kao motiv slikarima, pjesnicima, fotografima povijesna konstanta. More je kao tema u umjetničkim praksama trajna i neiscrpna. More je prostor i ambijent odrastanja, rada, života, prirodnih fenomena. Svojom monumentalnošću ono je neiscrpna arhiva mnogih tajni. More je tajna. A još veća tajna je kontinuirano fotografirati more, pratiti njegove mijene, ući u suštinu fenomena. Tajna je pratiti trenutne motivacijske impulse i realizaciju stvaralačke ideje. Baviti se morem, znači baviti se estetikom stvarnog prostora, a snimamo li ga, ovozemaljski smo Posejdoni s aparatom u ruci.
Iz mora se izvire, u more se utječe.

Kao fotografski autor Jadranka Herak je dnevno ovisna o snimanju mora i svega onog što more nosi sa sobom. Ona je oštroumni promatrač; sjajno zapaža i brzo reagira. Jadranka ima svoj profesionalni posao koji dnevno obavlja, a more i fotografija ispunjavaju sve preostalo vrijeme. More i fotografija kao fenomeni razdvojeni su dio naših života. Kod Jadranke se isprepliću i gube prvotna značenja. Ako kažemo ili napišemo more, za Jadranku to ima značenje mora kao mora i mora kao fotografije mora. Ovo ispreplitanje ili kontinuirana zamjena značenja različitih pojmova označava duboka uronjenost u temu interesa. Okupiranost temom propituje suštinu življenoga kako bi se prostor interesa što snažnije interpretirao. Živimo u vremenima brzine i površnosti, a naša autorica ustrajnošću, temeljitošću prkosi i pobjeđuje ovu sveprisutnu efemernost. Pretapanje vrijednosti jednog prostora u drugi jeste proces stvaranja najsnažnijih kreativnih impulsa. Jadranka Herak se već niz godina sasvim ozbiljno posvetila fotografskom stvaralaštvu. Potvrđuju to i dobivene nagrade i priznanja. Objavljuje fotografije na fotografskim portalima te redovito sudjeluje na izložbama. Niz je godina aktivna članica Fotokluba Rijeka.

 Jadranka Herak,  Trag

Jadranka Herak, Trag

Ivan Kosić

Ivan Kosić

Ivan Kosić svojim profesionalnim poslom dnevno je vezan za more. Ivan ne nosi trenutnu impresiju mora. On ga promatra, analizira, pa opet promatra i snima. Fotografije Ivana Kosića zbir su višekratnih iskustava i jasna su predodžba života na moru. Snimljene scene na trenutak su samo dobro odmjerene estetske strukture, a već sljedeće gledanje su sjajna priča korespondentnosti autora i motiva. Ivan iznutra živi more. On je ribar u doslovnom smislu, a na ovoj izložbi predstavlja se kao „dobar ribar“ fotografskih motiva. Znalački koristi snimateljsku tehniku i alate za obradu fotografije. Ivanu Kosiću je ovo prva izložba i s dobrom izložbom započinje karijeru.

I Jadranka i Ivan nose, prolijevaju, ljube i plove svatko svoje more. Čini mi se da
snimajući more traže svoga Pupačića. Pa sretno im bilo.

Borislav Božić, prof.

Siječanj, 2014.

admin

View more posts from this author
Translate »