ZA WWW KOLAŽ
 

Borislav Božić, snimila Gordana Kvajo A

BORISLAV BOŽIĆ
Rođen je 1956. godine u Prnjavoru, a u Drenovi odrasta i stiče prva životna iskustva. U Rijeku dolazi 1971. godine gdje i sada živi. Redovito se vraća u svoju Drenovu propitujući prve jauke pupkovine kroz prizore još uvijek zagonetnog i monumentalnog Ljubića.

Diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafika na Filozofskom fakultetu u Rijeci u klasi
profesora Josipa Butkovića. Radi kao srednjoškolski profesor u Rijeci gdje predaje Likovnu umjetnost, Vizualne komunikacije, Primijenjeno crtanje, Fotografiju i Fotografiju i film.
Za kontinuirano bavljenje pedagoškim radom nagrađen je mnogobrojnima međunarodnim i domaćim nagradama i priznanjima. Na početku svoga pedagoškog rada dobiva nagradu kao najbolji prosvjetni radnik za školsku godinu 1985./86. Za poticanje i njegovanje fotografskog stvaralaštva kod mladih 2004. godine dodijeljeno mu je zvanje instruktor-savjetnik s Plaketom Izidora Kršnjavog, a 2005. godine na nacionalnoj razini dobitnik je Godišnje nagrade za rad s mladima na području fotografije.
Kao vrstan metodičar i poznavatelj struke neprekidno drži stručna predavanja i vodi mnogobrojne radionice na stručnim aktivima profesora likovne umjetnosti. Pored profesionalnoga rada u školi, te angažmana u Fotoklubu Rijeka i Fotosavezu PGŽ-a, važan dio njegove umjetničke prakse su slikanje, grafika i fotografija. O stručnosti mu i posvećenosti likovnoj umjetnosti, pa time i fotografiji, najbolje svjedoči neprekidnost rada, jer crta i slika odmalena pa sve do danas, a prve je fotografije načinio još
davne 1971. godine. Ta kreativna znatiželja još uvijek traje. Kako bi potvrdio svoju teoriju stvaralačkog poimanja fotografske slike, dio svoga umjetničkog habitusa posvetio je slabije poznatim i gotovo zaboravljenim fotografskim tehnikama cameri obscuri. Snimajući najobičnijom kutijom, dostigao je vrlo visoku umjetničku razinu.

Borislav Božić je nesebičnim radom na promicanju fotografske umjetnosti, arhivski i terenski je istraživao i prikupio zavidnu muzejsku građu, te pedagoški djelovao na mlade generacije trasirajući njihovu energiju prema budućim značajnim ostvarenjima na području vizualnih umjetnosti.
Sve nabrojano samo je nastavak fascinantne energije kojom Božić već tri desetljeća neprekidno daje nove doprinose podsjećanju na važnost kulture u gradu Rijeci, ne libeći se umjetničkim formama čak i osobni život pretvoriti u kulturnu agendu, kao primjerice art projektom naziva „Zašto je Borislav Božić živio život beskućnika?“ ostvarenom u Rijeci i Budimpešti gdje je propitkivao spregu korporativnog kapitala i politike neosjetljive za sudbinu pojedinca.

Dosljedno svom običaju Borislav Božić više od 20 godina vodi fotografsku radionicu u Školi
stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Niz godina je član Državnoga povjerenstva za vizualne umjetnosti i dizajn za natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.
Posebne zasluge ima kao dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka. Inicijator je mnogih originalnih klupskih projekata i izložbi od kojih su mnoge međunarodnog karaktera, zahvaljujući čemu vrhunski umjetnici dolaze u Rijeku, te iz nje odlaze obogaćeni novim iskustvima i prijateljstvima postajući tako ambasadori kulturne politike Grada Rijeke. Inicira i utemeljuje Galeriju Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka. Potiče i osniva Fotosavez Primorsko-goranske županije s ciljem okupljanja i dinamiziranja rada fotografskih autora s primorsko-goranskoga područja.
Selektor je i član žirija na mnogobrojnima fotografskim izložbama. Kao organizator i kustos priredio je više od 150 izložbi. Postavljenim izložbama i napisanim tekstovima uspostavio je nove i suvremene odnose spram fotografskoga stvaralaštva.

U okviru rada Fotokluba Rijeka posebnu pažnju posvećuje mladima – inicirao je i osnovao Sekciju mladih, Sekciju ljubitelja analogne fotografije. Rad sekcije prati vremenski slijed školske i akademske godine, kruna čega je realizacija Festivala fotografije mladih „Život je lijep“ u lipnju. Utemeljio je i koncepcijski osmislio Riječki festival fotografije PHOTORI koji se godinama održava svake jeseni. Vlastitim angažmanom kao i javnim pozivima građanstvu prikupio je zavidnu zbirku fotografske opreme i pribora i od toga formirao zavidnu muzejsku zbirku koja je otvorena na
uvid posjetiteljima Galerije Principij. Po istom principu formirao je i od zaborava očuvao biblioteku fotografske literature čime je nadopunio opći fond znanja o Riječkom kulturnom naslijeđu. Tim pothvatima je Rijeku kapitalizirao na globalnoj mapi fotografske kulture. Po vlastitim metodama je koncipirao školu fotografije koju mnogi preuzimaju i usvajaju kao visokostručni i najsuvremeniji način učenja.

Dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke za 2017. Godinu za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanje svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke.

Za 2019. godinu dobitnik je nagrade Tošo Dabac za sveukupno fotografsko stvaralaštvo koje je prepoznato u Hrvatskoj i izvan njenih  granica.

Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županij

 

 
AUTOPORTRET, LIMB