ŽIVOT JE LIJEP

Izložba četvero članova Kluba: Sanje Komadina, Nine Zimmermann, Marijane Mavić i Antonia Bujana

Rijeka, Narodna čitaonica, rujan 2011.

POZIVNICA zivot je lijep

 

ŽIVOT JE LIJEP

Ova izložba fotografija nema nikakvu povezanosti s poznatim talijanskim filmom istog naslova. Dakle, naslov mi se nametnuo sam od sebe tijekom konzultativnih razgovora s autorima u pripremi fotografija za izložbu. Svaki autor je samostalno tretirao i interpretirao određenu temu ili stanje svoga duha ne znajući što i kako drugi rade. Zajednička osobina ovih fotografskIh koncepata je neposrednost, otvorenost, iskrenost, te afirmativna i pozitivna usmjerenost životu.
Marijana i Nina pokušavaju i uspijevaju zabilježiti neuhvatljiva, fluidna stanja emocije i duše u vrlo dinamičnim i turbulentnim trtenutcima. Iako su im poticaji različiti, na vrlo sličan način vizualiziraju svoja emocionalna stanja kroz osmodjelne kolekcije fotografija. Fotografije su i kod jedne i kod druge na razini lagane zamućenosti i neobičnog izreza, pomak je očit u odnosu na uobičajeni snimateljski kut i rez. Tako nam autorice na suptilan način sugeriraju svoju trenutnu uznemirenost i nestabilnost. Marijana se rastače i dimenzionira u prostoru obiteljskih orijentira, a Nina na trenutak, od silnih uzbuđenja, gubi povjerenje u sebe te sasvim direktno – za provjeru izlaže svoje tijelo objektivu aparata. Dobiveni niz fotografskih slika svoga tijela ili prostora sobe gdje boravi – mutnih, nejasnih, deformiranih, Nina promatra u želji pronalaska odgovora što u ovom slučaju ima ulogu i značenje art terapije. I naslovi njihovih kolekcija ukazuju na vrlo krhka i na trenutke polomljena duhovna zrcala. Marijana svoju priču naziva ” Away and here “. Jer, kada smo daleko i ovdje, treba snage za zalijepiti potrganosti i ići dalje. Nina svoj osmodijelni autoportret naziva “Alijenacija”. Dakle, autorica i naslovom podcrtava svoju trenutnu bespomoćnost i društvenu odmaknutost.
Antonio Bujan u kontinuiranoj komunikaciji s dnevnim prostorom – ulicom, kao odrednicom suvremenog urbanog humanoida, priča priču kroz šest fotografskih slika. Kako sam u naslovu kaže “Ulica mi priča priču”, ali ne sama od sebe, već u sinergijskom odnosu s autorom i njegovom društvenom osjetljivošću. Papirnati brodić u vodi – moru je igračka njegovih i naših odrastanja. Taj jednostavan način savijanja papira jest vještina, ali i znanje i svojina svih generacija i svih prostora. Na Antoniovoj fotografiji ovaj brodić ima ulogu atributa vječnosti i sveplanetarne povezanosti – jedinstva /stavim prst u more i imam vezu s cijelim svijetom/. Antonio ulicu «hoda i bilježi» na klasičan dokumentarni način. Ona je otvorena, još topla od ljudskog hoda ili je na čas buntovna zbog razbijene lutke u prvom planu. Kompozicijski čisto, snimateljski i sadržajno odmjereno u duhu provjerenog recepta starih majstora.
Sanja Komadina niz fotografija naslovljava “Svašta nešto”. Nije svašta, nego je baš nešto. Autorica ima vrlo suptilan i izoštren osjećaj za prepoznavanje snažne metafizičke atmosfere u svakodnevnom ambijentu. Ta fina oduhovljenost prostora slike emanira iz osobe koja dolazi ili osobe koja odlazi iz kadra. Posebnom ljudskom uzavrelošću odišu kadrovi u kojim nema čovjeka, ali sadržaj fotografija sugerira neposredno njegovo prisustvo; prazne stolice uz ogradu palube s pogledom na pučinu, stol i stolica ispod raširene krošnje, stol u zasjenjenoj terasi itd. Koliko god lakonski i bez obaveze izričemo na razini potrošene floskule svašta nešto, u kolekciji fotografija Sanje Komadine naslovljenih Svašta nešto ima sasvim ozbiljno značenje i tumačenje. Život je sazdan od svega i svačega i to je dobro jer ga čini dinamičnijim i svrhovitijim, jednostavno bogatijim. Sanja pažljivo bira sadržaje svojih fotografskih slika ispražnjenih od ljudi, ali s inventarom za ljude. Time nam poručuje da su ovi stolovi i stolice za svakog onog koji svrati, nema ograničenja. Plemenitost je odlika ovakvog stava.
Naša četiri autora su mlada i tek sebe sriču u ljude kao cjelovite osobe, ali svaki vrlo snažno progovara o ljepoti, o životu, o onome ja hoću. Dakle, pred nama je kvartet (svaki sa svojim notama i u svom aranžmanu) sa sjajno uštimanim strunama i usklađen kao najbolji orkestar koji svira Odu radosti.
Raduje me što su članovi Fotokluba Rijeka.

Borislav Božić, prof.
Rijeka, rujan, 2011.

Sanja Komadina rođena je u Rijeci 3.veljače 1985. god. i dugogodišnja je članica Fotokluba Rijeka. Nakon završene Gimnazije “Eugen Kumičić” u Opatiji, završava Fakultet političkih znanosti u Trstu te dipolomira na smjeru internacionalnih odnosa i diplomacije. Nakon toga magistrira na Diplomatskoj akademiji u Beču te trenutno radi na doktoratu pri Bečkom univerzitetu. Živi na relaciji Rijeka-Beč. Radi u uredu direktora UN agencije za suzbijanje droge i kriminala u Beču te sudjeluje u organiziranju raznih humanitarnih priredaba od kojih je među najznačajnijima “ International Haiti Event” za prikupljanje sredstava za obnovu škola i jačanje obrazovanja u potresu razorenom Haitiju.
Poseban interes ima za analognu crno-bijelu fotografiju koju često sama izrađuje u vlastitom CB laboratoriju. Sudjelovala je na mnogim fotografskim natječajima Fotokluba Rijeka. Osvojila je drugo mjesto na Fotografskom natječaju Amnesty Internationala Hrvatska “Fotografiram – ne diskriminiram” čija je osnovna ideja bila potaknuti građane da razmišljaju i izraze svoju viziju društva bez diskriminacije. Sudjeluje na izložbama Fotokluba Rijeka: In aeternum “Znamen” (lipanj 2004.), In aeternum ”Riječki portali”(lipanj 2005.),”Nedjelja u Rijeci”( lipanj 2008.),”70 za 70” , humanitarnoj izlozbi za Odjel hematologije i onkologije Dječje bolnice “Kantrida”( prosinac 2008.),te izložbi povodom Međunarodnog dana žena (ožujak 2010. i ožujak 2011.)i dr.

Antonio Bujan rođen je 26.siječnja 1985. god. u Rijeci gdje je završio i Medicinsku školu. Zaposlen je u KBC Sušak kao med. tehničar. Pored ljubavi za glazbom, fotografija dominantno okupira njegovo slobodno vrijeme. Samostalna izložba fotografija priređena mu je 2009. godine u prostoru Galerije Kružna te u istoj godini sudjeluje na Međunarodnoj radionici fotografije u Makedoniji. U Fotoklub Rijeka upisuje se 2010. godine, a tad i izlaže na Klupskoj izložbi INWENTURA 2010. Poseban interes pokazuje za analognu, klasičnu crno-bijelu fotografiju.

Nina Cimerman rođena je 16. travnja 1989.god. u Rijeci. Osnovnu školu završila je u Opatiji, a Medicinsku školu, smjer zubni tehničar, u Rijeci. 2008. godine upisala je Kulturologiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje trenutno završava preddiplomski studij. Pohađala je Školu fotografije u Fotoklubu Rijeka 2010. godine te se u istoj godini upisuje u Fotoklub. Te godine sudjelovala je na skupnoj izložbi polaznika Škole fotografije Fotokluba Rijeka u Galeriji »O.K.-K.U.N.S.“ i na godišnjoj izložbi Fotokluba Rijeka »Inwentura« u Filodrammatici. U 2011. godini izlaže zajedno s ostalim autoricama Fotokluba Rijeka u Državnom arhivu u Rijeci povodom Međunarodnog dana žena.

Marijana Mavić rođena je 5. lipnja 1989. u Rijeci. Završila je Ekonomsku školu Mije Mirkovića u Rijeka, smjer upravni referent. Studentica je Filozofskog fakulteta u Rijeci, smjer Engleski jezik i književnost / Filozofija. Završila prvi stupanj škole Fotografije u Fotoklubu Rijeka. Članica je Fotokluba Rijeka od 2009. godine, a ujedno obnaša i funkciju tajnice Kluba. Njezine aktivnosti vezane uz fotografiju su sljedeće:
2009. Škola fotografije Fotokluba Rijeka
2009. Izložba fotografija polaznika škole fotografije Fotokluba Rijeka
2009. Ljetna fotoradionica za članove udruga, „Ambijent-kulturna baština“, Hrvatski fotosavez
2009. Izložba polaznika ljetne radionice „Ambijent-kulturna baština“
2009. postavljanje izložbe autora Josipa Markovića „Vibracije noći“,
2009. asistiranje na radionici Camere Obscure pod vodstvom autora Borislava Božića
2009. Godišnja izložba Fotokluba Rijeka
2010. Izložba fotografija povodom Međunardnog dana žena
2010. Tajnica Photori-a, Međunarodna izložba fotografija Grad i voda, voda i grad
2010. asistentica radionice digitalne fotografije u sklopu „ Ljeta na Školjiću“
2010. Inwentura, godišnja izložba Fotokluba Rijeka
2010. Zahvalnica za izuzetno zalaganje i širenje afirmativne i poticajne radne atmosfere u Klubu
2011. Izložba fotografija povodom Međunarodnog dana žena
2011.Rad s mladim članova Fotokluba Rijeka

 

 

 

 

 

 

 

 

admin

View more posts from this author
Translate »