ŽIVOT JE LIJEP 2012.

Izložba fotografija mladih autora do 25 godina starosti

Rijeka, Galerija Principij, listopad 2012.

Pozivnica ZIVOT JE LIJEP  2012.

ŽIVOT JE LIJEP

Optimizam sadržan u izrečenom život je lijep želimo interpretirati fotografskom slikom. Pojedinac je danas dezorijentiran i obeshrabren zbog ekonomske situacije i sve većeg pritiska korporativnog kapitala. Takvog „ obeznađenog“ pojedinca vrbuju sadržaji plasirani kroz medije koji nude iluziju života. Ovakva situacija stvara depresivna stanja društva. Mi želimo pozitivno i afirmativno razmišljati i djelovati. Želimo fotografskom slikom kao moćnim medijem slati poruku ŽIVOT JE LIJEP!
Može li se fotografskom slikom afirmativno i pozitivistički misliti? Može li se fotografskom slikom „hvatati“ stvarnost na način da interpretira činjenicu da život doista jest lijep? Mogu li se pronaći vizualne senzacije koje će slati poruku ili emanirati duh pozitivizma na razini osjećanja i spoznaje ŽIVOT JE LIJEP? Može i mogu…
Dakle, mladi autori do dvadeset pet godina starosti trebaju putem pojedinačne fotografije ili nizom fotografija / fotografska kolekcija, od šest fotografija / interpretirati ovu temu.
Jedan od ciljeva ovog projekta je pravilan metodički tretman i pristup fotografskom stvaralaštvu kao bilo kom drugom likovnom području. Nemamo namjeru podržavati „puko škljocanje“, već želimo odabirom radova i konceptom izložbe poslati jasnu poruku mladim stvaraocima da nam je fotografija kao stvaralačka činjenica i masovni medij iznad svega. Nismo žrtve tako sveprisutnog formalizma i populizma koji ističe masovnost sudjelovanja i vrijednost oprema s kojom se snima, odnosno svega onog što je u osnovi i nebitno. To znači da autori mogu snimati s bilo čim – analognim aparatom, camerom obscurom, najnovijim digitalnim aparatom, bilo kakvim mobitelom… Cilj je napraviti fotografsku sliku ili niz fotografskih slika koje će na najbolji način interpretirati temu. Hoćemo fotografiju koja svjedoči, koja kroz duh mladog čovjeka odjekuje s onim ŽIVOT JE LIJEP!

Život je doista lijep! Potvrđuje to 85 prijavljenih autora iz cijele Hrvatske sa 378 fotografija. Mladi autori kojima je bio namijenjen ovaj natječaj sjajno su interpretirali ovu temu nizom raznovrsnih motiva. Oni su radosni u akciji snimanja, domišljati su i odgovorni kroničari lijepoga života. Afirmativno su i pozitivistički promatrali svijet, „hvatali“ su stvarnost na način da interpretiraju činjenicu da život jest doista jedinstven. Plemenita strana slobode izvire na sve strane iz prispjelih fotografija.

Žiri u sastavu: Tina Bošković, Ranko Dokmanović i Borislav Božić odabrao je 127 fotografskih slika za izložbu i svi su autori zastupljeni. Proglašenje pobjednika bit će na otvoranju izložbe u utorak, 30. listopada 2012. godine u 19,00 sati u Galeriji Principij u Rijeci.

Rijeka, listopad 2012.

admin

View more posts from this author
Translate »