VIDJETI VIĐENO

Izložba fotografija mladih članova Fotokluba Rijeka

Rijeka, Narodna čitaonica, Korzo 24, svibanj 2011. godine

pozivnica

VIDJETI VIĐENO

Kako vidjeti nešto što je već toliko puta viđeno? Ne samo viđeno, nego i fotografirano i na taj način posebno istaknuto. Ovo već postaje veliki snimateljski izazov koji podrazumijeva stvaralački pristup fotografiji; fotografiji koja će interpretirati autorov odnos spram date vizualne stvarnosti. Ovo je problemski okvir u kojem su mladi članovi Fotokluba Rijeka istraživali suštinu fotografske slike. Dakle, motivi su tu oko nas i već su nebrojeno puta citirani kroz povijest i obrađivani putem fotografije. Mladi članovi su to „već viđeno“ trebali ponovo VIDJETI, ali sada vlastitim, više onim „unutarnjim“ nego „vanjskim“ okom. Ovakvim pristupom prakticira se metodologija individualne interpretacije osobnog doživljaja, neponovljivog sinergijskog odnosa motiva, karaktera svjetla, kuta snimanja, učinka optike itd. Izložene fotografije izašle su iz duhovnog i emocionalnog okvira osoba od trinaest do sedamnaest godina. Ovo su prve priče, prvi eseji sricani likovnim i fotografskim jezikom i uobličeni u fotografske slike. Iz tjedna u tjedan snimalo se, analiziralo, ponavljalo, objašnjavalo i prolazilo kroz sve ono što traži suvremeni pedagoški postupak u procesu edukacije.
Dakle, ovo je neformalni oblik obrazovanja koji smo mi u Klubu sasvim ozbiljno shvatili i tako ga i provodimo. U radu s mladim članovima angažirani su Tanja Ljubojević ,vrsna znalica obrade analogne crnobijele fotografije za rad u laboratoriju, Marijana Mavić, tajnica Kluba, prati mlade na terenskim snimanjima te Borislav Božić koji objedinjuje rad svih kroz stručne analize i upute.
Ova grupa mladih sudjeluje na natjecanju iz fotografije. Redovito snimaju volonterske akcije u gradu. Ravnopravno su snimali s odraslim članovima «Homo si teć». Slijedi fotografski projekt «Mrtvi kanal – živo zrcalo» koji je dio velike akcije «Oživimo Mrtvi kanal. Svoj rad će prezentirati na «Sajmu mogućnosti» 24. 05. 2011. Tako ćemo iz tjedna u tjedan, do kraja godine, osmišljavati i oplemenjivati slobodno vrijeme mladih. Fotoklub Rijeka brine se i skrbi o članstvu, odnosno o podmlatku. I ta briga i organiziranost oko fotografije u Rijeci kroz Fotoklub Rijeku traje neprekidno preko sedamdeset godina.
Ponosni smo na ovu našu dugovječnost koja traje u kontinuitetu zahvaljujući mnogobrojnim Riječanima, ali i onima izvan Rijeke, a koji su naši članovi i koji prepoznaju Fotoklub Rijeku kao pravo, referentno mjesto u kojem mogu pronaći potpuno zadovoljstvo u fotografiji i fotografiranju.

Borislav Božić, prof.

admin

View more posts from this author
Translate »