ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2013.

Izložba sportske fotografije “Odlučujući trenutak”, Rijeka, Filodrammatica, prosinac 2013.

ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2013.
Pet godina je prošlo od organiziranja prve izložbe fotografija na temu sporta u Primorsko-goranskoj županiji. Štošta se promijenilo u ovom vremenu od pet godina. Tada rođeni mališani već su sada na treninzima mažoretkinja, plivača, trkača, gimnastičara. Te djevojčice ili dječaci, ako nisu na vježbalištima da postanu budući sportaši, zasigurno u vrtićima ili kući znatiželjno rastavljaju i sastavljaju igračke i pripremaju se da postanu frizeri, mehaničari, liječnici, inženjeri, slikari, dizajneri, navijači, fotografi itd. Dakle, po logici i nuždi evolucije dolaze nove generacije, a na nama je odgovornost što ostavljamo njima koji nas sustižu i zamjenjuju. Ostavljamo niz dobrih rezultata, postignuća, ali i podosta toga još trebamo napraviti da bi čišći, plemenitiji i časniji trag urezali. Kao civilizacija smo se oblikovali i odredili u natjecateljskoj dimenziji pa u tom duhu njegujemo kulturu natjecanja. U naravi natjecateljske platforme prisutne su dvije nerazdvojne komponente, natjecatelj i njegov podupiratelj – obožavatelj, njegov navijač. Tko je navijač? On je sol natjecatelju. On je sveprisutna energija koja u sinergijskom odnosu sa svojim natjecateljem krči put, čisti prolaz k tronu i posipa ga ružama, a katkada i trnjem. I natjecatelj i njegov navijač imaju potpuno isti cilj – biti najbolji. Proces identifikacije, proces sjedinjenja često se odvija na vrlo, vrlo skliskom terenu iako se radi o sportovima koji nemaju nikakvu vezu s ledom. Ekstazu i kod jednih i kod drugih prati ista amplituda pa ta stanja vrlo često gube svjesnost i nastaju situacije koje potiru početnu plemenitost – slavljenje ljepote duha i tijela. I ta božanskа ushićenost začas se razbije euforičnim ponavljanjem skrivenih i mračnih civilizacijskih sramota. Uloge i jednih i drugih, uloge natjecatelja i navijača u času mijenjaju svoja mjesta; čas jedni vode, a drugi prate, pa sljedeće prilike drugi vode, a prvi prate. I neovisno tko vodi, a tko prati, u ovom „plesu“ cilj je uvijek isti: Biti pobjednik! Nisam napisao biti najbolji jer najbolji ne znači uvijek i pobijediti. Nebrojeno puta život nas je podsjetio na ovakvu stvarnost. Jer, u taj proces nadmetanja, uključuju se i mjere koje nemaju dimenzije čovjeka. A što ako doista pobijedi najbolji, ali ekstatično stanje pobjednika pobjedu razbije sramotnim arlaukanjem. Čini mi se da tad, u takvom natjecanju, od natjecatelja nitko ne dobiva ili gubi. Mislim da izgubi sam čovjek – čovjek koji nema titulu pobjednika, već ima epitet boljega.

PLAKAT ODLUČUJUĆI  2013
Već pet godina ustraje i pobjeđuje Zajednice sportova PGŽ. Ove godine prijavilo se dvadeset osam autora sa 242 fotografije. Da podsjetimo, mogli su se prijaviti svi autori, ali tema su sportaši iz Primorsko-goranske županije, neovisno gdje nastupaju i gdje su snimljeni. Prosudbeno povjerenstvu radilo je u sastavu: Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ, Tamara Jelušić, Hypo Alpe Adria Bank, Nikola Kurti, Foto Kurti, Darko Ivošević, glavni tajnik ZS PGŽ (članovi) te predsjednik Borislav Božić, prof., Fotoklub „Rijeka“ i administrativna podrška Barbara Tunjko. S obzirom na važnost navijača ove godine uvedena je i kategorija Navijači u kojoj su nagrađeni sljedeći autori: Sanjin Vodopić za fotografiju Krepat ma ne molat, Silvano Ježina za fotografiju Plavo bijeli geni te u kategoriji Mladi autor Martina Linić za fotografiju Krivi gol. Organizator dodjeljuje posebnu pohvalu za promicanje etičnosti Roniju Brmalju za fotografije Pozdrav i Rukovanje. Nagradu najboljem mladom autoru do 21. godine starosti žiri dodjeljuje Lauri Roman za crnobijelu fotografiju Skok. Pohvale dobivaju: Arsen Miletić za fotografiju Među nogama, Damir Škomrlj za fotografiju Biciklizam, Dinko Neskusil za fotografiju Alpe Adria Jet Ski Tours 2013 – Crikvenica – Start, Gordana Ivičić za fotografiju U letu i Saša Žic za fotografiju Hokej na ledu. Posebno priznanje, zahvalnica dodjeljuje se desetogodišnjoj Matei Jurčić kao najmlađoj sudionici i majčinoj vjernoj pratiteljici na borilištima.
Laureati, pobjednici ili najbolji na ovogodišnjem fotografskom natječaju Odlučujući trenutak su: Vedran Karuza, prvonagrađeni za fotografiju Judo 01. Slobodni rez fotografije naglašava pravolinijsko kretanje oslobođene energije završnog dijela borbe. Sraz dviju judašica u grču, nemoć obrane jedne i snaga volje za pobjedom druge. Autor je prepoznao pravi trenutak borbe i načinio je snimak. To je trenutak u ovom sportu, trenutak kada se jedan natjecatelj zadnjim snagama bori i pita hoće li izdržati ili će izgubiti, a drugi ulaže krajnji napor i u zagonetki je koliko mu još snage treba (nema je više) da pobijedi. Ili je pitanje: „Pa koliko možeš izdržati?“
Drugu nagradu dobiva Jadranka Herak za fotografiju Uredno vezane. Na prvi pogled ova fotografija nema ništa što se očekuje od sportskog natjecanja. U snimkama na ovu temu očekuje se niz turbulentnih i dinamičnih situacija. Ova je fotografija u kompozicijskoj strukturi matematički hladno proračunata: uredna, posložena, idealno stanje stvari. No, to je privid. U unutrašnjoj mjeri ove fotografije leži ideal rimske kohorte koju moć discipline drži strogo postrojenu, a na znak kreće u bespoštednu borbu. Ova snaga reda i geometrije stvara napetost u osluškivanju pucnja za start, osluškivanju šuma vjetra, glasa skipera i posade. Evo sad će… Jadranka razumije unutrašnji prostor fotografske slike.
Treću nagradu zaslužio je Vedran Vukoja za svog Gimnastičarka na Korzu IV . Fotografija je rađena u duhu provjerene estetike, u ravnoteži elemenata gradnje prostora. Mlada skakačica lebdi zrakom, a njena je sjena već prizemljena na strunjači. Ova korespondencija stvarnog i iluzije, uokvirena gradom i gledateljima, daje fotografiji uravnoteženost i stabilnost. Autor je znalački, poslije snimanja, pristupio obradi i uređivanju konačnog izgleda te scene.
Pet godina je prošlo od prve izložbe i svakako treba očekivati, a i moguće je da se dogodine kao mladi sportaši pojave djevojčice i dječaci s početka priče.
Borislav Božić, prof.
Studeni, 2013.

admin

View more posts from this author
Translate »