RADOST

Izložba fotografija KONGO OČIMA KONGOANACA, Galerija Principij, ožujak 2012.

Izložba je realizirana u suradnji s Društvom hrvatsko francuskog prijateljstva Rijeka

POZIVNICA 2 a

RADOST
Kongo, Republika Kongo u našoj spoznaji uglavnom zaživi ako se spominje u vijestima TV-a ili novina s političkog ili gospodarskog aspekta. Hoću reći da nam je kulturološki okvir ovog podneblja Afrike nepoznat i nemamo čestu prigodu da izravno, neposredno pratimo i uživamo u kulturnim sadržajima ovoga podneblja. Ovo je jedan od tih izuzetnih trenutaka za Riječane da osjete dah autentičnosti Konga posredstvom fotografije. Ova izložba rezultat je suradnje Fotokluba Rijeka i Francuske alijanse Rijeka.
Fotografija je medij koji svjedoči, dokumentira a istovremeno i interpretira. Tu mješavinu dokumentarnosti i stvaralačke ekspresije potpisuju autori, Kongoanci. Dakle, vrijednost ove fotografske izložbe jest upravo u tome što prostor i duh Konga istražuju i propituju autori koji su integralni dio civilizacijske spirale toga podneblja. „Čitajući“ nekolicinu fotografija s ove izložbe na prvoj razini pročitah ogromnu količinu životnog pozitivizma. U uprizorenim scenama svakodnevlja fotografije bilježe životnu stvarnost, a istovremeno, vrlo snažno, iz njih emanira fina duhovna fluidnost koja slavi život. Ove fotografije vrlo moćno i jasno otvaraju komunikacijske kodove i kanale na personalnoj, a, čini mi se još važnije, i na civilizacijskoj razini. Važnost i vrijednost ovoga komunikacijskog paralelizma je i u tome što spoznajemo manje poznat, ali istovrijedan dio naše civilizacijske platforme, te mogućnost dimenzioniranja sebe u novostrukturiranom kolektivitetu.Ova fotografska izložba svojom vrijednošću nadilazi uobičajenu razinu izložbenih programa i poprima značaj kulturnog događaja ne samo lokalne, već svakako i nacionalne razine.
Dakle, Fotoklub Rijeka i Galerija Principij i s ovom se izložbom još jednom potvrđuju i nastavljaju kvalitetni izložbenim program na dobrobit i radost Rijeke i Riječana.
Ožujak 2012.
Borislav Božić,prof.

admin

View more posts from this author
Translate »