MEMENTO

Promocija knjige Štroligi, Marije Kraljić i Petra Trinajstića i izložba fotografija Petra Trinajstića

Graphic1

MEMENTO

ŠTROLIGI je knjiga čiji autori ravnopravno, medijem pisane riječi i fotografijom, bilježe i čuvaju kulturno blago, tradiciju i običaje Vrbnika s otoka Krka. S njom oni čuvaju svoju baštinu, svoj identitet, svoj specifikum. Odupiru se bespoštednoj globalizaciji; toplinu i vrijednosti svoga zavičaja suprotstavljaju danas dominantnoj diktaturi kapitala i profita. U ozračju potrošačkog koncepta društva ova knjiga bilježi, čuva neke zaboravljene vrijednosti – vrijednosti koje su nas oblikovale i formirale, duhovno i emocionalno dimenzionirale. Ovo je vrijeme u kojem dominira industrija zabave, vrijeme u kojem se promovira pseudoživot, a ova knjiga svojim sadržajem i načinom kako je satkana, i riječju i fotografskom slikom, vraća nas na put našeg identiteta. Vraća nas nama samima. Ako rekoh da nas knjiga sa svom svojom kompleksnošću vraća nama samima, gdje smo mi to onda otišli, zalutali? Jesmo li zalutali? Jesmo li nestali? Nismo, već nas je dnevna dinamičnost i obilje globalizacijske efemernosti samo načas obezličilo.
Fotografije Petra Trinajstića donose jasnu sliku našeg lica ili u ovom slučaju bolje reći sliku pralica. Sadržaj i krajnji izgled ovih fotografija jasno odražava kompleksnost autorovog pristupa ovoj temi i način shvaćanja fotografske slike. Fotografija po naravi uvijek nosi u sebi neki oblik dokumentarnosti pa tako i u ovim fotografijama prepoznajemo vrlo konkretni ambijent, ambijent Vrbnika.
Ambijent malog mjestašca na Krku, rodnog mjesta autora, upotpunjen je sadržajima koji ovu fotografsku sliku u konačnici izdiže do simbola biblijskog značenja. Autor drage osobe, osobe za koje je emocionalno vezan ne snima klasičnim pristupom kao uobičajeni porodični portret, već ih organizira i pristupa im s pažnjom svetosti. Ozračje svetosti emanira se iz ikonografske strukture i simboličkog inventara fotografije. Ove vrijednosti promatrač osjeća i prepoznaje ubilježenim kodom u svojoj genetskoj matrici. Taj fluid univerzalnosti premrežava i povezuje prostor univerzuma koji se stvara između fotografske slike i promatrača.
Fotografije Petra Trinajstića u knjizi Štroligi stvarane su, kako to sam autor objašnjava, između duše i srca. Taj prostor ili ambijent koji nastaje iz suodnosa naših spoznaja i naših osjećaja jeste prostor istinskog stvaranja. Trinajstićeve fotografije prolaze cijeli proces, i vremenski i radni, kroz nekoliko stvaralačkih faza. One ne nastaju trenutno iz euforije ili želje da se nešto napravi, nego ih autor postupno i temeljito gradi, sloj po sloj. Tema im je takva da autor u svaki sloj ugrađuje i nas promatrače i naše kulturno nasljeđe. On to čini na način da svaki element obrađuje i prezentira u formi univerzalnog, u formi i značenju simbola. Svoj personalni doživljaj prevodi u snagu kolektivnog.
Očigledan je dugotrajni stvaralački proces koji počinje oblikovanjem ideja u režiji autorove imaginacije. Slijedi uprizorenje scena u ambijentu kako bi ih autor snimio. I treća, završna faza stvaranja fotografske slike jest proces konačnog oblikovanja ideje u alatima za obradu fotografija. Ovo je metodologija i proces koji zaokuplja sve mentalne i emocionalne snage autora. Sve naše nakupljeno nasljeđe u nekom obliku korespondira sa sadržajem ili idejom Trinajstićeve fotografske slike. Prepoznati sebe u nečijem radu znači da je autor na najvišoj razini iskomunicirao sebe i svijet oko sebe. Snaga koja se oslobađa iz sapetog svjetla upaljenih svijeća skoro da je lajtmotiv na svim fotografijama. Ponavljanje krugova ili okruglih formi kroz sadržaj gotovo svih fotografija autor je nesvjesno radio, što je u razgovoru sam i potvrdio. Krug kao idealna forma u ovom našem pojavnom svijetu, u ovim Trinajstićevim prizorima metaforički naznačuju autorovu unutarnju i nesvjesnu težnju k savršenom. Božanska mjera života jest u dimenziji savršenog. Duhovnim metrom autor prostor slike mjeri i strukturira do dimenzije u kojoj i mi, za autora nepoznati promatrači, ravnopravno vibriramo u složenom orkestru simbola. Na ovoj platformi Petar Trinajstić proživljava sve emocionalne, psihološke, misaone turbulencije na putu k traženju i stvaranju veze sebe, svog iskustva s porodičnim, duhovnim ambijentom svojih predaka. Čak i šire… Traži i ne samo traži, već i nalazi i projicira oslobođenu snagu svoga Vrbnika kao univerzalnu kulturnu matricu.
Autorova uronjenost u lice čovjeka u naše pralice na najljepši način, kroz ove fotografije, otkriva nas nama samima i jasno odupire sveprisutnoj dnevnoj efemernosti.

Borislav Božić, prof.

admin

View more posts from this author
Translate »