ZA RADIONICU CAMERE OBSCURE11

Gdje je  fotografija

Dosta ljudi poznajem koji su u svijetu fotografije i naslušao sam se priča kroz koje su se isključivo provlačili komentari u stilu –  ovaj objektiv, onaj objektiv, ovaj aparat, onaj aparat. Sve se te priče svode na tehničke kondicije aparata, objektiva,  čija je oprema skuplja, a time valjda  i bolja. Po tom mjerilu trebalo bi   značiti da je imalac takve opreme  i bolji autor i snimatelj. A nitko ni ne spomene fotografiju radi koje je sva ta oprema i napravljena. Sve mi to pomalo sliči kao kad bi rukotvorni slikari vodili isprazne diskusije čime treba nanositi boju na platno.  Kistovima od prirodne ili sintetičke dlake, slikarskom špahtlom, dlanom, prstom ili metlom prskati, prolijevati kantom itd.

Svi se oduševljavamo fotografijama Henri Cartier-Bressona  i nitko ne pita kojim aparatom i objektivom  je snimao. U konačnici je nebitno čime je snimao, ono što ostaje su genijalne fotografske slike. Dakako, treba se brinuti o tehnici i tehnologiji i poznavati ju kako bi ostvarili našu fotografsku zamisao, ali ne u mjeri i na način da ona postane sama sebi smisao i cilj.

Dakle, cilj je viđenje i interpretacija vizualne stvarnosti, a ne forma. Ovo su dobrim dijelom motivi koji su me vodili u proučavanje prostora camere obscure i njenih izražajnih mogućnosti. Još jedna pojava u fotografiji mi je čudnovata, a to je bezgranična težnja dobrog dijela autora da tehnički “ispeglaju” fotografiju do nestvarnosti. Naravno u ovome im “pomaže” sve agresivnija propaganda proizvođača pomagala i alata za obradu fotografije tako da veći dio fotografije nastaje u računalu pri obradi-manipulaciji kao posljedica slučajnosti a ne suvisle i kreativne akcije autora.

Organiziranjem vikend radionice camere obscure relativiziram značaj i važnost skupe opreme u fotografskom radu i dokazujem da se sjajne fotografije mogu raditi i običnom kartonskom kutijom.

Polaznici radionice camere obscure naučit će princip rada fotografskog aparata, proći će postupak kemijske obrade fotomaterijala te ući u bezgranični prostor kreativne fotografije. Program ove radionice daje temelj razumijevanja fotografske platforme s tehničko-tehnološkog i kreativnog aspekta.

PROGRAM VIKEND-RADIONICE CAMERA OBSCURA

Neke od tema koje obrađujem:

  • Povijesni kontekst fotografije i prve spoznaje fenomena camere obscure
  • Princip eksponiranja, komparativni pregled fotoaparata i camere obscure
  • Izrada objektiva /bušenje rupice/
  • Test snimanje, određivanje vremena osvjetljavanja
  • Snimanje
  • Kemijska obrada materijala
  • Postprodukcija

Ovdje preuzmi PRIJAVNICU, popuni je i vrati kao word dokument na borislavbozic@net.hr

 

camera obscura s kojom polaznici radionice snimaju